tisdag 7 februari 2017

En bra dag på jobbet!

Vissa dagar är det fantastiskt roligt att vara textillärare!! Idag var en sådan dag där alla lektioner verkligen fortlöpte i ett enda kreativt flöde!

Började med årskurs nio, där vi pratar om textilindustrins baksida och ska jobba med återbruk. Idag såg vi del två och tre av Aftonbladets dokumentär Sweatshop, om två svenska unga kvinnor, kända från instagram och bloggar, som får resa till Kambodja och prova att arbeta i en sömnadsfabrik, möta fabriksarbeterskor och leva på deras villkor.
Alla mina tre niondeklasser har fått se den här serien och dom har blivit starkt berörda. Det har blivit bra diskussioner efteråt för att inte tala om alla utförliga reflektioner som jag bett dom skriva i sina loggböcker.
Tiden som var kvar av lektionen skulle dom sen komma igång med sina återbruksprojekt, och flera var riktigt på hugget och började arbeta med liv och lust. Jag fick nästan mota ut ett par av eleverna som satt över på nästa klass lektionstid.
 
Det är två åttondeklasser som kommer efter varandra och jag brukar ha fullt upp med att hinna hjälpa alla. Men idag blev jag förvånad. Alla kom in och satte igång med sina arbeten. Frågade efter beskrivningarna och verkligen gick in för att försöka arbeta självständigt. Och hela tiden så småpratade och skämtade eleverna med mig och med varandra. Jag hann med att hjälpa alla som behövde hjälp, och flera gjorde riktigt kreativa och roliga arbeten.

Sista gruppen för dagen är det elevens val, med både årskurs 8 och 9, och där har jag några riktiga stjärnor! Intresserade och duktiga. Jag i princip bara glider runt och kommer med små tips eller berömmer eleverna.

Sådana här dagar känner man sig så nöjd med sin yrkesroll! Jag har också hunnit med efterarbeten, skriva mail, boka in elevvårdsmöten och annat administrativt som jag legat lite efter med.

Det är skönt att få sådana här dagar. Ibland är det inte lika tillfredsställande att vara i skolans värld. Men å andra sidan så har väl alla arbeten bättre och sämre dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar