tisdag 24 januari 2012

Finns det vita lögner?

Jag är nog en otroligt naiv och blågögd person. Jag tror nämligen på allt vad alla säjer. Tyvärr förstår jag dock att alla människor inte alltid talar sanning. Sådant kan göra mig fruktansvärt frustrerad.
Två exempel från den här dagen; några elever har plötsligt börjat lukta väldigt mycket cigarettrök, och ofta kommer dom ngr minuter försent till lektioner och just då luktar dom extra mycket rök. Idag tog jag dessa elever åt sidan och frågade dom om dom börjat röka. Men alla tre tittade på mig med de mest oskyldiga anleten och förklarade att det var deras kompisar på fritiden som rökte och att röken faktiskt satt kvar i kläderna. -Nej då, sa en elev, jag har kontrakt med mina föräldrar om att jag inte ska röka. -Nehej, vad konstigt, sa jag och kände mig nästan dum som anklagat dom, fast jag någonstans kände att dom inte var ärliga. Men dom rodnade ju inte ens....
Exempel två, ett möte förra terminen med föräldrar som ville flytta sitt barn till vår skola för att dom inte fick tillräcklig information från den skola barnet gick i nu. Eleven började och idag satt jag i möte med två lärare från den avgivande skolan och fick reda på att eleven och föräldrarna haft dubbla elevvårdskonferenser varje termin, dubbla utvecklingssamtal samt att klassföreståndaren varje vecka mailat hem information från elevens alla lärare om hur just den veckan gått i 1 1/2 år!! Men föräldrarna verkade ju så trovärdiga. Eller hade dom inte förstått informationen som gick hem?
Sådant där sätter griller i mitt huvud och jag kan inte riktigt sluta tänka på situationerna. Tror man faktiskt att man inte riktigt ljuger? Eller tycker man inte att det spelar någon roll?
Hoola Bandolas låt "Vem i hela världen kan man lita på"? dyker upp i mitt huvud.
Nej bättre då med den elev som kom och kramade mig när jag stod och gjorde mjölpasta till afrikansk batik och sa;-Jag behöver en kram för jag mår inte riktigt bra? -Jaså varför då, sa jag, har du sovit dåligt och har ont i huvudet? -Nää, jag mår jätteilla, har ont i magen och det känns som jag behöver kräkas!
Där snackar vi ärlighet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar