söndag 27 november 2022

Inget första ljus, men första bastubadet för säsongen

Nej, det blev inte av att tända det första adventsljuset idag. Vi tände på bastun istället, säsongens första bastubad. Inte för att vi idkat friluftsliv, snarare tvärtom.... Det var fest i går, och kanhända blev det en liten smula för mycket av det goda, så det kändes skönt att svettas ut ordentligt.


I onsdags kväll bilade vi upp till Insjön och hade med middagsmat. Vi ville överraska vår dotter som i torsdags fyllde 30 år och skulle fått fira sin dag alldeles ensam. Det ville vi verkligen inte. Vi väckte henne med ljus, juice, paket och skönsång och sen åt vi en go-frukost innan hon måste till jobbet. Då gick jag ut i landet och grävde upp jordärtskockor och förberedde middagen.


När mörkret sänkte sig tände vi upp den nygjorda snölyktan som hälsade välkommen när beredskapshandläggaren dök upp från jobbet. Så blev det tre-rätters och skönt kvällshäng.


Hundarna låg sida vid sida och huset doftade gott av fyra fina buketter som kommit med blombud under dagen.
Fredagsmorse bilade vi mot Uppsala tidigt eftersom yngsta dottern skulle vara på jobbet vid 10. Med i bilen var även bulldoggen Frasse. Sen gick allt i ett. Det fejades med städning och pyntning och det förbereddes mat och logistik kring lördagens 30-årsfirande med hela familjen. Dottern från Insjön, och hennes make, visste inte vad som skulle hända när dom dök upp vid 13-tiden och vi tillsammans drack kaffe och åt våfflor och berättade om programmet.
Barnbarnen dök upp hos oss och våra barn och respektive fick cykla ner till O´Learys för några timmar med shuffleboard, bowling och öl. 
När alla kom hem vid halvsex så blev det fullt ös till midnatt. Det var mat på temat "Länder som dottern bott i" På väggen hängde en världskarta med nålar på alla ställen hon besökt. Äldste sonen stod för för-
rätt inspirerad både av Göteborg och Thailand, jag för varmrätt med Franska förtecken och yngste sonens sambo för tårta med USA-tema. Det gick hett till med musik-lekar i par, en galen film om Karins liv som yngste sonen knåpat ihop och så en frågesport med inslag av olika hälsningar från tidigare pojkvänner. Alla barn-barn orkade vara uppe! (Den allra minsta hann äta och smörja in sig med badolja medan vi lekte och dom andra hade ätit popcorn som hamnat lite överallt, men vad gör det....)


 3-barnsfamiljen drog sig hemåt vid halvtolv, de äldsta barnbarnen ville sova kvar hos farmor och farfar och då gav sig resterande sällskap ut på krogen. 

Vi klev upp vid 9-tiden i morse. Kände oss en smula slitna, vilket syntes på de svullna ögonen och hördes på makens whiskey-stämma. Men vi dukade en sen frukost och Eric 8 år tjatade till sig att få dricka kaffe. Strax därefter fick han jätteont i magen och fick diarré och så småningom kräktes han. Då hade dalfolket åkt mot Insjön igen och pappan kom och hämtade sina barn.

Nu håller jag på att värma resterna av gårdagens varmrätt och tänk att det blev en flaska vin över. Den får ersätta glöggen som vi inte ville ha på eftermiddagen och sen tror jag vi kryper upp i soffhörnet och ser På Spåret.

Imorgon tar vi nya tag och tar oss an kommande vecka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar