söndag 16 januari 2022

Snuvade på norrsken....

 Direkt efter jobbet i fredags bilade yngsta dottern och jag upp till äldsta dottern i Insjön. Det blåste rejält, det var bitvis ishalka och ovana som vi var att köra i mörkret, så tog resan 3 timmar! Trekvart längre än i vanliga fall. Det var riktigt skönt att komma fram och bli serverad varsitt glas bubbel framför brasan som sprakade i kakelugnen! Så lagade vi middag och vid 21-tiden slog vi oss ner i tv-soffan, lite lagom trötta, som man är på fredagar.

Vid frukostbordet, morgonen efter, fick vi se de mest spektakulära foton på ett fantastiskt norrsken. Tagna i Insjön efter midnatt! Vilken miss! Hur kunde vi ha missat detta, som i princip serverades precis framför våra ögon??!!


Vi ägnade dagen åt att städa bort julen. Döttrarna hade pyntat och gjort fint en hel vecka innan jul, så det fanns en del att ta tag i. Men när man är i sällskap så går det lätt, snabbt och är trevligt! Vi lyssnade på julmusik och sjöng med, allt medan pynt stuvades in i skåp och lådor och gamla hyacinter, mossbeklädda ljusstakar och dammiga pepparkakshus komposterades.


Tre stora julgranar, en minigran, massor av granris från veranda, farstubro och så tre stora kransar, det blev en rejäl hög. Tanken var att vi skulle elda upp en del, men det var svårt att få elden att ta sig, så vi gav upp tillslut.


Vi gick istället in och "hade fiskdamm" på vuxenvis. En lyxigare ansiktsmask, en trisslott och en påse med honungsdragerade nötter, istället för russin och clementiner! Vi öppnade en flaska cava och smaskade i oss lant-chips med löjrom och spelade spel, allt medan mörkret sänkte sig utanför fönstret.


Och när granen är ute ska tulpanerna in! Det är sen gammalt!! Dessutom råkade det vara tulpanens dag igår, så det passade ju extra bra.

Någon halvtimme innan midnatt tog vi hundarna på kvällspromenad för att jaga norrsken. Det fanns nämligen chans att det skulle visa sig även natten mellan lördag och söndag, folk hade lagt ut bilder. Även om det inte såg lika praktfullt ut som natten innan, så ville vi så gärna få uppleva det! Månen spred ett vackert sken och det var stjärnklart, så bara det var fint. Vi gick mot badet men stannade nedanför kyrkan och stod och stirrade mot norr, där vi läst att det skulle synas. Först tyckte vi att vi såg en ljuspelare, men sen försvann den och jag vet inte om vi inbillat oss. Grön var den inte. Tillslut gav vi upp. Lite besvikna var vi, äldsta dottern pratade om att ställa klockan och gå upp och titta genom fönstret vid 4-tiden i natt.
Jag var själv upp vid 2 och kikade ut, men det var bara mörkt, och nu på morgonen är det mulet, så det är bara att inse. Vi blev snuvade på norrskenet.

Men helgen är väldigt trevlig även utan norrsken. Vi ska strax fixa frukost och sen blir det nog till att försöka göra det sista på 1000-bitarspusslet som vi påbörjade förra helgen. Någon gång efter lunch måste yngsta dottern och jag återvända till Uppsala igen. En helg är försvinnande kort. Men vi smider planer för trevligheter till en helg längre fram i vinter. Nu när jul- och nyårshelgerna är över, så behöver vi sätta lite guldkant på tillvaron!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar