torsdag 16 september 2021

Lärarens lott (en av dom.....)


Förra fredagen var jag tjänstledig.
När man är ledig 1 dag så kostar det 1,5 dagar i lön. Oavsett om jag har 2 eller 4 dubbla lektionspass, oavsett om det är något extra möte på eftermiddagen eller ej.
Jag förbereder mina lektioner minutiöst. Jag plockar fram allt som kommer att behövas. Jag skriver ner precis allt om gruppen, om arbetsmomenten, om start och avslut av lektionerna.
När jag sedan kommer tillbaka till arbetet, så får jag ta itu med efterarbete. Rättning, loggböcker, undanplockning osv.
Och för att inte tala om alla missöden som kan uppstå.
Den här gången sa vikarien att hon var utbildad textillärare. Om det stämmer så är det ännu märkligare med sådant som verkar ha inträffat. Det har använts fel material och elever som skriver att pressarfoten ramlade av symaskinen och dom kunde inte få hjälp att sätta dit den. Årskurs nio skulle se tre delar i en filmserie och svara på frågor. Total tid för filmen är 45 minuter, lektionen är 80 minuter, ändå hann eleverna bara se 2 filmer och dom hade ändå jobbat över. 
Två av mina elever kom upp idag och beklagade sig över vikarien. Jag brukar inte vilja lyssna till sådant prat, för det är väldigt lätt i högstadieåldern att man "skyller allt på vikarien", fast man själv ser sin chans till att "komma undan skolarbetet".
Men i det här fallet berättade dom så roligt och härmade vikariens kroppsspråk och röst att jag gapskrattade. Tydligen hade hon blivit så rörd och engagerad över filmserien (som handlade om textilarbetarnas vardag) att hon börjat föreläsa om sin egen tid som boende i Bangladesh och i Sevilla.
Jag lär väl få veta mer imorgon, för imorgon är det fredag igen!

Men jag tycker det är lite märkligt att man förväntas förbereda precis allt och ta reda på precis allt efteråt när man ska ta ledigt, eller till och med om man blir sjuk. Och ändå får man ingen lön för det, det kostar extra mycket istället......



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar