lördag 2 mars 2024

Fårfest i Kil

Här kommer ett knippe bilder från den otroligt inspirerande Fårfest i Kil!
Vilket arrangemang, så många människor, ideella krafter, inblandade för att få detta att fungera, jag är mäkta imponerad.
Det blev ett intensivt och fullspäckat dygn, som först höll på att inte bli något alls, då vårt tåg mot Stockholm blev fast i Arlanda i torsdags eftermiddag. Någon galning hade tänt eld i tunneln så tåget måste utrymmas och det var bara allmänt kaos på flygplatsen, fullt med brandmän, vakter och poliser med vapen då man först inte visste vad som hänt eller i vilken omfattning.
Vi tog det egna beslutet att få fatt i en flygbuss till centralen i Stockholm och så kunde vi boka om tågbiljetter till ett senare tåg mot Karlstad.
Vi fick övernatta hos goda vänner till väninnan jag reste i sällskap med och blev väl omhändertagna med både middag, sköna sängar, god frukost och så bilskjuts till Kil.



Selma Lagerlöf, tovad i naturlig storlek, tog emot i ett ljuvligt litet rum vid entrén. Hon satt under en syren (blomklasarna var av lilafärgad ull) Nils Holgerson satt på sin gås som hängde alldeles intill, fler av hennes bokverk fanns i tovad version runt omkring och t om en tovad Mårbackapelargon stod i ett krypin.





Makalösa nåltovade människofigurer, bl a fyra årstiders bröllopsinspiration.



Duktiga Lena Köster visade upp vackra ullmattor och höll en inspirerande och matnyttig föreläsning i den vackert pyntade, runda föreläsnings-salen. Alla föreläsare fick ett påskris (dessa påskris fulla av ulltussar i kraftfulla färger fanns runt om i hela samhället) och varsin skir, tovad lykta med batteriljus i.



Det fanns så mycket olika. Från roliga tänkvärda, men kanske inte alldeles perfekt tillverkade (vilket inte heller var meningen att de skulle vara, bara galet kreativa) ord-sammansättning....


...till  riktiga mästerverk och ofattbara arbetsprestationer i "Stick-klassikern",  där 30 stycken deltagare under ett år utmanas att utföra bestämda arbeten under givna förutsättningar. I år skulle man göra en skånsk Spedetröja, ett par tvåändsstickade halvvantar från Dalarna, en Hälsingetröja och två par vantar från Norrbotten. 
Jag kommer aldrig att göra vare sig idrottts- eller stick-klassikern, men jag är full av beundran för alla människor som gör dom!!


Jag beundrade också lövrutorna, tävlingen Får i nöd och lust där en krona eller krans skulle skapas av fårrelaterat material.  För att inte tala om alla olika utställare/hantverkare/försäljare som finns i vårt avlånga land. 



'


Fick så mycket inspiration, så många ideér att mitt huvud nästan blev överhettat....


... tur att det fanns glass att svalka sig med! Gjord på fårmjölk förstås!

Stapplade innanför dörren strax före midnatt och är så glad att jag kom iväg på detta roliga arrangemang. Det kan nog bli fler år!

Men nu är det dags att ta itu med tvätt, städning och matlagning. Vi får gäster till kvällen och några dagar framöver, så skaparlusten får ligga vilande ett tag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar