tisdag 12 december 2023

Lite trött och skör

Jag har kommit in i en ond cirkel av ofrivillig nattvaka! Somnar in relativt fort, men vaknar efter några timmar och så börjar tankarna snurra och det är omöjligt att somna om. Hur jag än vrider och vänder på mig för att hitta en bekväm sovställning, hur jag än försöker tänka på andningen och förflytta mig i fantasin till en vacker plats, ofta en skärgårdsö eller en kajakfärd på havet. Men sekunden efter så är jag tillbaka i snurren igen. Jag går igenom allt och alla som jag kan fundera över.
Pratade med min frisör om det där, hon hade läst att kvinnor i vår ålder ofta får en skörhet och ett vemod över sig. Att även när man är med om något fint, trevligt och vackert, så kan man plötsligt få en humör-dipp.  Att det hänger ihop med klimakteriet.
Nu har jag nog trott att jag har kommit ur klimakteriet, men nog kände jag igen mig i det där med skörheten. T ex nu när jag varit mycket med lilla bebisen Majken, så blir jag alldeles varm av hennes leende, och strax efter så blir jag gråtmild och tänker att jag inte kommer att få se hur hennes liv utvecklar sig. Visserligen kan jag ju i bästa fall leva 20-25 år till, men vem vet i vilket skick....
Eller som när vi var på 8-årskalas i söndags och alla barnbarn var samlade och hade så roligt tillsammans. Då blev jag lite vemodig när jag tänkte på alla tillfällen vi fått vara tillsammans och göra roliga saker, men att den tiden snart är förbi och det är deras kompisar och fritidsaktiviteter som tar all tid. .
Självklart vore det värre om det inte var så, det är ju livets gång och ska så vara. Men att känslan kommer över mig, det kan jag inte rå för. Och det är så mycket värre när jag inte fått min sömn, utan har tröttheten i huvudet.


Något annat som är vackert och fint är vinterlandskapet, som inte bara var Dalarna förunnat, utan även hade pyntat Uppsala vackert. 


Och sådant här handmålat kort,


 fick fler att bli tårögda! Storasyster frågade lillasyster om hon ville bli Majkens gudmor när vi samlades och hade pysselkväll med bubbel och drinkar i fredags. Lillasyster blev glad och fällde glädjetårar. I februari blir det dop.

Men nu har vi först en jul och nyår att ta oss igenom. Jag har just vinkat av äldsta dottern som bilat tillbaka till Insjön. Maken är och skruvar dörrhandtag i yngsta dotterns lägenhet och jag har satt igång med tvätt och städ, inte gjort på tre veckor, så nu är det dags att jaga dammråttor! Fick lov att ta en liten paus när nedervåningen var färdig. Bryggde extra starkt kaffe med en dubbel espresso i, för att försöka få en energi-kick, så nu tar jag itu med resten av huset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar