fredag 19 april 2024

Vissa saker gör man bara en gång!!

Man inser sina begränsningar och vissa saker gör man en gång och aldrig mer. Jag ska ge några exempel.

För några år sedan fick jag för mig att kandera syrenblommor för att dekorera en tårta med. Jösses vilket pill-göra!! Plocka de små blommorna, pensla försiktigt, försiktigt med äggvita och "rulla" i strösocker, sen skulle dom ligga och torka ett dygn. Det gick ju inte direkt att rulla, blommorna geggade ihop sig och blev sig aldrig mer lika. Torktiden blev längre och blommorna blev deformerade. Nej tack, aldrig mer.


Igår skulle jag göra iordning spjälsängen, eftersom yngsta barnbarnet vuxit ur korgen jag gjort iordning tidigare. Jag kånkade ner delarna från vinden och skurade rent. Så visade det sig att vi inte hade någon madrass kvar, och eftersom vi har en gammal bäddmadrass som ska kasseras, så  tänkte jag att jag kunde ta tillvara den och använda. Bra med återbruk, men min stackars hand blev nära på utsliten, liksom min stora tygsax, så jag undrar om det var värt det. Otroligt tungt och segt att komma igenom. Nej, det kommer jag aldrig att göra om.



Täcket sydde jag av en gammal sovsäck, påslakanet av ett väl använt, underlakan fick jag två stycken av ett vuxenlakan och spjäl-skydd var rester av vadd från ett lapptäcke och tygrester i gömmorna. Det blev bra, nu återstår att se om lilla fröken Majken behagar sova i sängen, hon är väldigt mycket för att dela säng med sin mamma!

Sen kommer jag till det tredje exemplet på saker man bara gör en gång! Jag har ett par timmar under eftermiddagen stått i köket och försökt baka s k lycko-kakor! Ska ordna en liten middagsbjudning om ett tag och fick för mig att jag skulle starta att bjuda på lyckokakor till välkomst-bubblet. Hittade flera recept på nätet och det stod att "bara man fick öva sig på några så var det enkelt". Pyttsan!! Jag övade mig på ganska många som bara sprack. Efter ett tag fick jag väl till dom hyfsat bra, även om dom inte blåste upp sig som på bilden i receptet. Men när jag skulle eftertorka dom så öppnade sig flera och lappen tittade fram. Nu har jag 20 stycken fula kakor i konstig form - tänker inte visa något fotografi - vi får se om jag tänker bjuda på dom överhuvud taget.

Nåväl, om man inte provar så vet man ju inte. 
Nu ska jag ta och steka en fjällröding, koka lite färsk sparris och bjuda med hollandaise och små kokta potatisar. Det ska jag väl i alla fall klara av!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar