lördag 18 juli 2020

Ingen bädd av rosor, men ett krus med lavendel


Vid frukosten satt vi och listade allt som behövde göras under dagen. Smutsiga kläder och lakan att tvätta, ogräs att rensa, gräsmattor att klippa, rosor att beskära, luktärtor att binda upp, överblivet virke att köra till miljöstationen, bil att tvätta,  vandringskängor att göra rent och fetta in, sonens lägenhet att gå till och vattna, hund att rasta.. -Och snart är det dags att plocka av svarta vinbär, och ut i skogen och plocka blåbär, sa maken. -STOPP, sa jag, vi tar lite i taget, inte allt på en gång. Det ska ju inte bli en stress och plåga att komma hem!!

När jag någon timme senare beskurit rosorna, och stod med en stor korg full med överblommade rosenblad, kom maken förbi och började sjunga; -Jag ska göra en bädd av rosor.....(ni vet Darins sommarplåga)
Ja, kanske skulle jag hällt ut dom i makens säng till natten. Men, det känns inte så romantiskt ändå när jag tänker på alla småkryp som måste finnas i all den där blomsterprakten! Istället klippte jag ner ett fång lavendel och satte i det gamla höganäskruset. Det står nu i sovrummet och sprider väldoft.


Det där vackra kruset som jag minns stod i mormor och morfars skafferi, fyllt med inlagd gurka. Några år senare började mormor använda det som vas. Det stod på den gamla byrån uppe på hallen framför pigtittaren. Fyllt med torkad syrenhortensia. 
Sen övertog mamma det och hade det bredvid köksspisen fyllt med redskap.
Och nu har jag det. Oftast på ett bord i vardagsrummet med eller utan blommor, men nu fick det alltså tillfälligt flytta upp i sovrummet.


Och så gick dagen och det mesta av alla göromål har vi prickat av. Fick bli ett lyxigt mellanmål avnjutandes i skuggan i trädgården. Sitta och läsa, småprata och bara slappa.

Det är precis mitt i sommaren nu. På hundpromenaden la jag märke till att sädesfälten börjar skifta mot gulbeige. Svarta vinbären behöver inte många dagar till för att bli mogna. Gulmåran sprider en sötaktig högsommardoft från dikeskanterna och livet är lite lojt, på ett skönt sätt.

Jag behåller den känslan och tar mig an den andra sommarhalvan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar