torsdag 10 juli 2014

Gazpacho

 

När det är så här varma sommardagar så är Gazpacho bland det bästa jag kan tänka mig att äta till middag!  En kall grönsakssoppa med must och sting.
Jag har ett recept jag brukar göra, men i morse roade jag mig med att gå ut på nätet och jämföra olika recept. Det fanns hur många varianter som helst!
Jag gjorde en egen variant;

7 stora röda tomater, 3/4 gurka, 1 1/2 röd paprika, 1 röd chili, 2 rödlökar och 3 vitlöksklyftor skar jag i bitar. Lade allt på en långpanna och hällde över olivolja. Därefter rostade jag i ugnen 250 grader i 20 minuter. Under tiden rev jag dagsgammalt vitt bröd, kokade upp 5 dl vatten, slängde i en grönsaksbuljongtärning och lät den lösa upp sig. Grönsakerna hällde jag sedan ner i buljongblandningen och körde runt med stavmixer till en ganska slät soppa. Jag smakade av med en pressad citron, rödvinsvinäger, socker, salt och peppar, sedan kylde jag allt i vattenbad innan det fick stå i kylen för att mogna i smakerna och bli riktigt kallt.

Till detta serverade jag olivstekta brödskivor med tapenad, hackade rädisor, finklippt gräslök och creme fraiche. Vi drack ett gott rosevin till.

En riktig höjdarmåltid, om ni frågar mig!

Med mig att dela den, var maken som anlänt hem från Malung, son och blivande sonhustru som mellanlandat från Söderhamn för att i morgon bitti flyga till Provence, samt äldsta dottern. 

Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj från trädgårdens sista rabarberstjälkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar