lördag 12 juli 2014

Cykelutflykt och konstutställning

 
Vid frukosten idag, föreslog jag att vi skulle göra en cykelutflykt, maken och jag.
Vi packade matsäck och diverse annat nödvändigt och gav oss iväg. Det var soligt och varmt med en lätt bris. Perfekt cykelväder!
Färden gick genom Hågadalen, Norby mot Vårdsätra. Tanken var från början ett dopp, men just där gick solen i moln, så vi fortsatte. Flottsund, Kungshamn-Morga, som inte var särskilt cykelvänligt med sina smala stigar knöliga av rötter och stenar, Nåntuna, Sävja. Där gjorde vi ett stopp vid en skylt som pekade på sevärdhet. Varken maken eller jag hade tidigare besökt detta ställe. Ett av Carl von Linnes bostäder i Uppsala. Ett tvåvånings, vitt gammalt stenhus låg skyddat i lummig grönska. En kvinna satt på en bänk i solen, en ensam höna gick och pickade på gräsmattan, skylten konstutställning pekade mot det stora huset och vi tänkte att vi kunde gå in och kika och samtidigt få en paus i cyklandet.  För att komma till själva utställningen fick vi gå uppför en smal, brant trappa. Däruppe var det tjockt av folk och vi hade plötsligt hamnat på vernissage för en vävutställning. Jag läste på en affisch namnet Barbro Lundström! Min första vävlärare på förkursen till textillärarutbildningen, nu 80 år gammal, men så produktiv!
 Jag såg henne inte först, eftersom där var så mycket folk, men så hamnade vi ansikte mot ansikte. Hon hade krympt och blivit böjd i ryggen men blicken var lika klar och granskande som förr och det klingande dalmålet lika tydligt. - Ska jag känna igen dig?, frågade hon. -Ja det ska du, sa jag. 1975 gick jag vävutbildningen för dig, vi hade utställning på Upplandsmuseet och jag satt där och vävde och det var då jag träffade min man. Kommer du inte ihåg att du alltid tyckt att det var din förtjänst?   Då lyfte hon blicken mot maken och utbrast; -Jaså, tandläkaren! 
 



Efter att ha tittat på alla fina vävar blev jag blev så sugen på att väva igen! Det har jag inte gjort på många år! Men orkar man hålla på till man blir 80, så har jag ju lite tid på mig!
Efter lite mingel-cider fortsatte vi vår cykeltur genom Bergsbrunna, förbi Danmarks kyrka och till Linnés Hammarby. Där bredde vi ut vår filt i en hage. Åt vår matsäck, slappade och läste i solen innan vi styrde färden åter mot Uppsala, och hem.  Turen blev drygt 5 mil.

Ikväll kom yngsta dottern och vovven hem från sin vecka vid Bråvikens strand. Brunbrända med roliga upplevelser att berätta om, men ändå nöjda att vara hemma.

Vid middagsbordet smed vi så planer för resten av sommaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar