söndag 13 oktober 2024

Trevligheter i Stockholm

Starka känslor och mystik. Stig in i en bildvärld som skrämmer, lockar och öppnar sig mot okända rum. Som förvandlar vardagen till poesi och lämnar plats för dig att känna och tolka. Upptäck romantiken, en epok i konsthistorien som lämnat spår vi följer än idag.


Platsen är Nationalmuseum och det var vårt första stopp i fredags, efter att vi tagit tåget till Stockholm på förmiddagen. Just bilden ovan är från den fasta utställningen som vi också kikade oss igenom efter själva "huvudutställningen" om Romantiken,  som var mycket omfattande och spännande. Och jag mindes hur roligt jag tyckte det var med konsthistoria, det lilla, lilla vi fick under min utbildning. Att titta på konst med ögon som betraktar och försöker förklara och undersöka. Hitta symbolik och en förståelse. Det tyckte jag var så bra på den här utställningen, där texterna verkligen berättade och förklarade tankar och stämningar från en svunnen tid, som till viss del inte är helt olikt vår egen.

                                                             
Så, fulla av intryck och upplevelser gick vi bara en liten bit längs Blasieholmshamnen och steg in i en annan epok! 

Efter att ha läst Ruth Kvarnström-Jones bok "De fenomenala fruntimren på Grand Hotel" om hotellets start och uppbyggnad, så ville jag helt enkelt bara kliva in och känna atmosfären! Så vi satte oss i Cadier-baren och beställde in champagne. Det satt porträtt i foajen på både Jean.Francois Régis Cadier och Vilhelmina Skogh, och herrarna som stod utanför och tog emot hade höga hattar, och visst är det vacker inredning och självklart storslagen utsikt mot vattnet och slottet, men detta är bara en miljö som jag vill göra ett kort studiebesök i. Jag kände mig inte särskilt imponerad, mer obekväm. Även om klientelet nuförtiden inte har någon särskild stil, här trängs unga kvinnor med fransade och slitna jeans, medelålders män i shorts och fram o bakvända kepsar på huvudet med herrar i kostym och damer med dyra märkesväskor, så jag behövde inte känna mig annorlunda till det yttre. Men, det är bara en känsla att detta inte är något för mig.

Jag är i alla fall tacksam över att ha varit där, och champagnen smakade útsökt! Vi fortsatte till vårt hotell på Östermalm och efter att ha vilat benen en stund så gick vi till restaurang Knut.  Den beskrivs så här; Knut serverar norrländsk mat med ena foten i vildmarken och den andra i civilisationen. Både inspiration och råvaror kommer från rötterna i Norrland.  Och gott var det! Vi festade bl a på gravad hälleflundra, rökt renhjärta och hjortentrecote  med massor av goda tillbehör.

Mätta och belåtna gick vi så till Oscars-teatern och föreställningen Änglagård! Två och en halv timmar av ståpäls, skratt och allvar. Visst blev jag först en smula besviken när Tommy Körberg inte var med på kvällens föreställning, men hans ersättare var fantastiskt skicklig både med sångröst och skådespeleri, så det gjorde inget alls. 

Vi somnade strax efter midnatt och vaknade till klangen från Hedvig Eleonoras kyrk-klockor vid 8. Efter en lång, god hotellfrukost tog vi en långpromenad runt Gärdet och Norra Djurgården. Om jag inte haft klackskor hade vi nog gått ännu längre, men fötterna klagade och vi åkte hem till Uppsala mitt på dagen. 

Igår kväll passade vi tre barnbarn till midnatt.

Idag håller maken på att göra rent och sterilisera flaskor, då det är dags att tappa upp öl, som han satte tidigare i höstas. Själv ska jag sitta och sticka, ta en långpromenad och innan middagen ska det bli bastu-premiär!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar