söndag 20 oktober 2024

Kåldolmar till middag


Det finns många kålblad på ett vitkålshuvud!
Och det är ett himla meck att laga kåldolmar!
Men det är vad jag ägnat söndagseftermiddagen åt, och i detta nu, står potatisen och kokar och dolmarna går färdigt i ugnen.
Vi har badat bastu och ska snart sätta oss till bords.
Kåldolmens dag är tydligen den 30 november, har jag läst mig till. Det kommer att bli över, så jag får frysa in och ta fram om en dryg månad, att äta på dess tillägnade dag då!
Det stod vidare att man gissar att det var Karl XII som tog hit den maträtten inspirerad av dolmar i det Osmanska riket, under 1700-talet. (Karl XII dödsdag var 30 november 1718, kanhända därför det datumet blev tillägnat kåldolmen) Receptet finns med i en upplaga av Cajsa Wargs kokbok från 1765, så det har i alla fall några år på nacken.
Det är också en rätt som faller under benämningen Husmanskost.
Svensk husmanskost betecknar traditionella svenska rätter med lokala råvaror, det klassiska svenska
vardags-köket. Ordet härstammar från husman, som betyder husägare och termen användes ursprungligen för de flesta typer av enkel lantlig mat utanför städerna.

Ja så då  vet man det! Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar