måndag 4 juli 2022

Äntligen kajak-tur!

Vi var morgonpigga igår och kom iväg så tidigt att vi kunde ta 9-färjan från Öregrund till Gräsö. Exakt en timme senare  var kajakerna packade och sjösatta vid Långalma på norra ön.
Den där känslan när man satt ner paddeln, tar i och glider iväg, den är obeskrivbar. Direkt infaller sig känslan av ett med naturen, lugn, harmoni och här och nu!


Det blev en tur runt Örskär. Här är en av Sveriges äldsta fyrplatser, redan på 1600-talet anlades en fyr här.  När man är här och tittar norrut, då har man hela, långa Bottenviken framför sig. En mäktig känsla.


Hur många fåglar har vi sett? Hur många har blivit rädda och irriterade över vår plötsliga framfart? Tärnor och mås har skriat varningsläten och stundvis gått ned obehagligt nära våra huvuden. Tre små bedårande grå-svarta fågelungar simmade alldeles för sig själva och vi tittade oroligt efter mamman allt medan vi saktade ner paddlandet för att hålla oss på avstånd. Plötsligt, när vi var bara ett par meter ifrån dom, kom sothöna-mamman springandes på vattnet. Ja hon SPRANG, verkligen. Och hon fortsatte
förbi sina ungar som då fick fart och började springa dom med. Det såg så roligt ut! Hägrar som vi skrämt och som majestätiskt lyft efter att ha gett oss en indignerad blick. 


Nattläger blev det på Utterbådan. Någon utter såg vi inte skymten av, men däremot en majestätisk solnedgång, och vi fick verkligen sjönära läge för vårt tält. 
Det blir aldrig bättre än så här!


Morgonutsikten gick inte heller av för hackor. Jag älskar att övernatta i tält! Sover gott, och trots att det tar emot när man vaknar mitt i natten och behöver gå upp för att kissa, så är t om det helt magiskt. Jag gick upp vid halv-tre-tiden, när morgonhimlen började färgas vackert aprikos av den uppgående solen. Havet låg spegelblankt och bara någon enstaka sjöfågel hördes, annars var allt total tystnad. Med den magiska vyn på näthinnan somnade jag om och vaknade igen klockan 7.


Frukost och ihop-packning. Idag skulle det blåsa upp, så vi tog bara en kort paddling, som var ganska så skumpig, innan vi drog oss tillbaka till utgångspunkten Långalma. 
Drack vårt förmiddagskaffe i Öregrund, där det började mulna på och i bilen på väg mot Uppsala blev himlen mörkare och det började regna. 
Nu är det upp-packat, kajakerna är rengjorda och hänger på sina platser i garaget. Jag har varit och veckohandlat mat, tagit en dusch och smörjt mina solsvedda armar. Köpte strömming och ska göra flundror fyllda med dillsmör, potatismos, skirat smör och lingonsylt. En middag som anstår ett par som just kommit tillbaka från norra Roslagen!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar