måndag 31 juli 2023

Glänta på gardinen....


 Jag inleder min "resumé" med den här resans sist, tagna bild. En skulptur jag fotade på gårdagkvällens  promenad i Sundsvall. Den här statyn står vid hamnen där man byggt massor av nya bostadshus. Jag tyckte så mycket om den, en ängel som drar bort gardinen, full av stjärnor, så att man ser hamninloppet. "Gryning" heter skulpturen, gjord av Linnea Jörpeland.

Vi övernattade i Sundsvall efter en liten "road-trip" efter våra dygn på Södra Öhn utanför Strömsund i det vackra Jämtland. Här har svägerskan, tillsammans med sina syskon, tillgång till ett hus "mitt ute i vildmarken", Sveriges björntätaste trakt för övrigt...... Det var 44 år sedan vi var här. Då bilade vi upp en påsk och åkte skidor på isen och målade ägg. Nu -7 barn och 11 barnbarn senare -var det dags igen. Det har hänt en del sedan dess, t ex så har ett stort 2-våningshus fraktats över isen från Strömsund och hit. Man har rinnande vatten, avlopp, toa och dusch. Det ligger makalöst vackert, men verkligen "mitt ute i ingenstans".


Vi firade svägerskans 64-årsdag med pannkakor, vispgrädde, blåbär och hjortron.
'

Vi åkte båt och provade fiske (utan ett enda napp).... (men nyrökt, köpt fjällröding gick också bra)


Vi badade,


plockade hjortron (för första gången i mitt liv!)


Kokade hjortronsylt!


Njöt av vackra solnedgångar,


och magiska regnbågar i fyra dagar. Sedan for maken och jag vidare till


Näsåker, och Sveriges näst största hällristningsområde. Här fick vi en fantastisk guidning och kunde verkligen känna "historiens vingslag".


Dagen efter fortsatte vi till Torsåker och fick en annan, lite otäckare historisk känsla, när vi besökte minnes-stenen för den plats där man avrättade över 70 kvinnor för att dom utpekats som häxor. Av en galen präst på 1600-talet.  
Människan är en märklig varelse.
I bilen, påväg tillbaka mot Uppsala idag, hörde vi på radion om spräng-dåd i Djursholm och Linköping, om åtal mot unga mördare och om kriminella gäng. 
Då kan man tänka att utvecklingen inte blivit till det bättre.....


Nu är maken på fotboll Sirius-Aik, och inte ens det känns tryggt, med tanke på bengaler och tokiga fotbollshulliganer.....
Men den här statyn från Sundsvalls hamninlopp, som jag fotade i går kväll, den fina, fina hunden som tryggt sitter och tittar, med tass-avtrycken runt omkring, och så i bakgrunden skylten med texten "pusshållplats", den vittnar väl ändå om att människan kan vara både god och en smula humoristisk!

Tillbaka i Uppsala igen.
Man kan undra vad som händer när vi "gläntar på gardinen" nästa gång!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar